Letterlijk betekent puin: brokstukken van vooral stenen en stukken beton die vrijkomen uit sloopwerkzaamheden. Puin is dus afkomstig van bouwmateriaal en ontstaat door sloop; of dat nu een tuinmuurtje betreft of een fikse verbouwing van een huis. Puin wordt nogal eens gescheiden van ander afbraakafval omdat je het nog kunt hergebruiken. Bouwafval gaat geregeld een daarvoor geschikte container in maar dan moet je natuurlijk wel voldoende kubieke meters aan bouwafval hebben. Een container huren en die dan halfvol weer laten ophalen, dat is veel te duur. Met puinzakken kun je veel gerichter je bouwafval afvoeren.
Per zak snel 30 kilo vullen
Met bouwafvalzakken voer je dus kleinere eenheden bouwafval af. De zakken zelf zijn oersterk en kunnen soms tot wel 50 kilo aan. Dan heb je het wel over echt stevige en scheurvaste zakken van plastic die door hun dikte zo sterk zijn. Of polypropyleen zakken die geweven zijn en daardoor ook niet scheuren. In puinzakken kun je naast steenwerk ook ijzer, glaswol en stukken hout kwijt. Komt er naast het reguliere bouwafval ook asbest vrij? Dat kan dan afgevoerd in speciale asbestzakken.
Puinzakken, de juiste maat voor kluswerk
Vooral kleine verbouwingen smeken bijna om bouwafvalzakken. De kosten van een puincontainer, ook een kleine, of van een big bag zijn veel hoger dan een reeks zakken. Je kunt vooraf goed inschatten wat er aan bouwmateriaal allemaal ‘vrijkomt’ tijdens je klus en daarop je volume aan zakken inkopen. Eenmaal vol, zijn ze ook gemakkelijk een tijdje op te slaan. Heb je een container en wordt die weer weggereden, dan kun je soms merken dat je nog iets extra’s moet slopen. Had je met bouwafvalzakken gewerkt, dan kon je er gewoon eentje bij vullen. Eenmaal de klus geklaard, kunnen de zakken in de aanhanger of zelfs achterin de personenauto naar de vuilstort. Je auto wordt niet smerig omdat je zakken gebruikt. En bij de milieustraat wip je ze zo in de daarvoor bestemde containers.
Voor een goed milieu: scheiden maar!
Afval scheiden wordt steeds belangrijker. Ook hier doen puinzakken goed werk. Per zak kun je glas van hout scheiden en steen van plastic. Dakafval kan in een eigen zak en oude steentjes die je later wilt hergebruiken in een zak die je later je schuur in sleept. Zo ben je op alle fronten duurzaam bezig. De zakken zijn ook heel geschikt voor tuinafval, hoveniers weten dat allang. Woon je bij de uiterwaarden van een rivier, dan kun je bij nood de zakken zelfs inzetten als water werende bedijking.
Puinzakken hebben meer houvast dan vuilniszakken
Maar je kunt toch ook gewoon even voor wat zwarte zakken naar de supermarkt? Niet duur en dan doe je daar je bouwafval in. Probeer het maar eens. Doe die niet meer dan halfvol. En til de zak dan op. Juist, het afval komt onderaan de zak weer naar buiten. Denk om je tenen. Gewone afvalzakken zijn goed voor je dagelijkse keukenresten maar absoluut niet geschikt om steenwerk en ander bouwafval te dragen. Bovendien is de prijs van bouwafvalzakken best goedkoop. Veel puinzakken zijn niet waterdicht. Dat is goed want zo kan een gevallen regenbui snel weer naar buiten toe. Dat extra gewicht hoef je niet. Soms heb je echt stoffig afval. Dan kun je beter wel een waterdichte zak gebruiken, bijvoorbeeld een puinafvalzak met liner.