Zwart is echt ‘in’ en dat komt niet alleen door de grote aandacht voor de industriële woonstijl. Zwart harmonieert namelijk met alle mogelijke kleuren van welke woonstijl dan ook. Zwart kan zelfs een klassieke stijl fraai accentueren. Die accent vorming, daar gaat het vaak ook om. Zou je een hele wand van je kamer zwart schilderen, dan is dat aan de ene kant gedurfd maar vaak ook veel te gewaagd. Door zwart als detaillering in te zetten, geef je het juist de nodige kracht. Zwarte deurklinken kunnen ware sieraden zijn voor je deur. Ingetogen als toevoeging op een zwart stalen deur. Of juist er helemaal uit springend, contrastrijk, op een ruwhouten planken deur.
Je kunt dit zwart zelfs functioneel inzetten. Bij alles dat open en dicht kan, gebruik je dan zwarte greepjes, knopjes of deurklinken. Dat geldt dan voor je toegangen naar andere ruimtes maar ook voor kastknopjes en kastgreepjes. Zo krijgt zwart een indicatieve aanwijzing: open mij.
Historisch verantwoord of modern minded?
De deurklink is een bepalend stukje deurbeslag. Meer aanwezig dan een slotplaat in het kozijn of de scharnieren die de deur hangende houden. Zeker als zo’n klink ook nog eens vergezeld gaat van een rozet, een kortschild of een langschild. Samen nemen ze niet veel oppervlakte in van de deur, maar ze zijn wel prominent zichtbaar en in zwart versterk je hun aanwezigheid. Ben je nieuwsgierig naar zwarte deurklinken, dan gaat er een wereld voor je open. Maar maak eerst een basiskeuze, ga je voor klassieke klinken of voor de moderne varianten?
Klassieke zwarte deurklinken
Onder de klassiekers vallen matte klinken, verrijkt met chique ebbenhout dat zelf ook bijna zwart is. Of in de jaren dertig sfeer, klinken van bakeliet. Bakeliet was feitelijk het eerste plastic, bijna steevast in zwart uitgevoerd. Door de vraag naar bakeliet vandaag de dag, zijn er nieuwe klinken te koop in die retrostijl. Ze worden begeleid door rozetschilden. In een klassieke stijl passen sierlijke klinken met hoekige randen.
Moderne zwarte deurklinken
Rond is hier vaak de norm, klinken die soms als knoppen zijn uitgevoerd. Of superstrakke zwarte klinken in bauhaus stijl of minimalistische stijl. Vaak ontbreken bij moderne klinken de schilden. Soms is nog een ring zichtbaar die een eenheid vormt met de klink. Schroefjes zijn heel vaak niet zichtbaar.
Zwarte deurklinken zijn niet allemaal gelijk gekleurd
Eigenlijk is zwart net als wit geen kleur. Alleen heeft zwart wel degelijk ook tinten. Neem nou de antracietkleur. Komt in eerste instantie en bij het juiste licht over als zwart maar is meer grijs dan wel een donker cyaan. Antraciet is dus als tint iets meer ingehouden dan vol zwart. Ga je voor een deurklink in industriële stijl, dan kies je voor gitzwart. Dat is de kleur die je ook tegenkomt bij de moderne stalen deuren met glas die zo trendy zijn tegenwoordig. Dat is vaak een matte uitvoering van het zwart. Wil je zwarte deurklinken in hoogglans voor je deurklinken? Dat werkt net eventjes chiquer uit; kan ook een klassiek interieur highlighten.