Incontinentie kan voor lastige momenten zorgen. Gelukkig lossen veel incontinentiematerialen dat ‘letterlijk’ voor je op. Incontinentie is voor iedereen weer anders. Sommigen hebben regelmatig te maken met stressincontinentie. Die geeft urineverlies als je hard moet lachen of flink gaat hoesten. Maar ook bij springen en tillen kan zomaar urine vrijkomen. Anderen hebben last van aandrangincontinentie. Dan is een plas niet meer te onderdrukken. En ouderen hebben vaak een mix van die twee soorten incontinentie. Er zijn mensen die druppels verliezen en anderen die flinke scheuten urine ineens kwijtraken. Voor al dat ongewilde urineverlies is er een breed gamma van incontinentiemateriaal in de handel. Zoek gewoon het hulpmiddel dat het best bij je situatie past, er is een goede keuze. Dit artikel schetst alvast het assortiment.
Pants en slips
Pants (luier- of incontinentiebroekjes) hebben wel wat weg van normaal ondergoed, zijn alleen wat dikker door de erin verwerkte watten. Je stapt er eenvoudig in en uit en het zijn zeer goede urine-opvangers. Na gebruik mag dit incontinentiemateriaal meteen weggegooid. Onder de meeste kleding zijn ze niet erg zichtbaar. Slips daarentegen zijn meer verwant aan de luier van een baby. Die zet je op de heup vast met plakstrips. Net als pants ook voor eenmalig gebruik bedoeld. Het extraatje dat een slip heeft, is dat je die erg strak om je heen kan trekken. Zo krijgt doorlekken heel weinig kans meer. Qua prijs zijn slips goedkoper dan pants en dat komt omdat er nogal wat elastiek verwerkt wordt in pants. Een klein minnetje van pants is wel dat ze na urineopname ietwat kunnen afzakken. Slips blijven in dat geval beter zitten of je kunt ze nog eens strakker trekken.
Inleggers als incontinentiemateriaal
Dit zijn stroken van materiaal dat vochtopnemend is. Je kunt inleggers in goed sluitend ondergoed leggen, los en ook wel met een plakstrip. Sommige inleggers zijn goed als het om druppelen gaat en andere kunnen forse hoeveelheden urine opnemen, soms wel een paar liter. Inleggers zijn geen inlegkruisjes, want maandverband is niet in staat om vocht op te vangen en vast te houden op de manier waarop inleggers dat kunnen. De SAP-korrels in inleggers zijn verantwoordelijk voor de opname van urine. De korrels zetten het vocht om in een gel. Kies niet voor een inlegger als extraatje in een pants. Je hebt dan niet ineens een reserve reservoir’ voor als alles overloopt. Een inlegger in een pants is juist niet goed. Is de inlegger vol, dan gaat de urine namelijk langs je benen omlaag lopen.
Fixatiebroekjes
Inleggers kunnen wel weer in combinatie gebruikt met fixatiebroekjes. Zo’n broekje is nogal strak en houdt de inlegger zo precies op de juiste plek; verschuiven is heel moeilijk. Een bij het fixatiebroekje passende inlegger maakt de kans op doorlekken bijna onmogelijk.
Het juiste incontinentiemateriaal
Het materiaal is niet meteen uitgangspunt van een gesprek. Voor goede informatie over incontinentiemateriaal hoef je dan ook niet bij anderen meteen aan te kloppen. Mensen vinden vooral informatie op het internet. Dan kan het gebeuren dat je net het verkeerde materiaal kiest. Waardoor je huidirritaties kan krijgen of doorlek momenten. Sowieso is het continu gebruik van maandverband of inlegkruisjes geen goed idee.